0 Wat is het verschil tussen Dry Needling en acupunctuur voor paarden?
- Spieren & Gewrichten
- door Paardenetc
- 02-01-2018
Wat is het verschil tussen Dry Needling en acupunctuur voor paarden?
Als osteopaat voor paarden maak ik tijdens mijn behandeling geregeld gebruik van Dry Needling om spierspanningen te verminderen. Wanneer ik, in overleg met de eigenaar, Dry Needling ga toepassen, en ik pak de naaldjes uit mijn tas, denken mensen vaak dat ik acupunctuur ga doen. Maar behalve dat ik voor Dry Needling eenzelfde naaldje gebruik als de acupuncturist, is er toch een wezenlijk verschil tussen acupunctuur en Dry Needling. Hieronder vertel ik je er meer over.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een behandelmethode met als doel het lichaam weer in balans te brengen; op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied, oftewel het totale lichaam. Het is, net als osteopathie, een holistische benadering, en behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. De behandeling bestaat uit het plaatsen van naalden op specifieke behandelpunten, meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden geactiveerd waardoor de energiestroming wordt gestimuleerd en het lichaam weer in balans wordt gebracht.
Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandelmethode met als doel het verminderen, liefst wegnemen, van spanningen in spieren en de bijbehorende fascia (bindweefsel) en spierknoopjes, ook wel triggerpoints genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden. Deze naalden zijn heel dun en niet hol, er kan dus geen vloeistof mee ingespoten worden, vandaar de naam ‘Droge Naald’. Door het wegnemen van de spierspanning worden pijnlijke en strakke spieren weer soepel.
Kortom:
Acupunctuur wordt toegepast op energiebanen.
Dry Needling wordt gebruikt om spierspanningen en triggerpoints te behandelen.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een microverkramping in de spier die aanvoelt als kleine pijnlijke verharding of “knoop”. Deze verkramping vindt plaats wanneer de sarcomeren (spierschakels) in een spiervezel aangespannen blijven, en niet meer ontspannen. Er ontstaat dan een verkrampt deeltje in de spiervezel, met daar omheen juist een opgerekte spiervezel. Dat leidt tot een strakke band van vezels in de spier, te voelen als een snaartje. Doordat op de plek van het triggerpoint en de gerekte vezels een verminderde doorbloeding ontstaat, kunnen afvalstofjes niet meer afgevoerd worden. Dit leidt weer tot pijn en verminderde functie van dit deel van de spier.
Hypothese volgens Simon en Travell
Triggerpoints geven volgens vaste patronen een ‘referred pain’, pijn op afstand. Dit is voor de mensen uitgebreid gedocumenteerd, voor paarden is dit helaas lastig te beschrijven. Behandeling van triggerpoints en strakke banden in de spier kan met behulp van Dry Needling, massage, bindweefselmassage en/of rekkingen.
Wat is een Local Twitch Respons en wanneer ontstaat deze?
Wanneer een triggerpoint wordt aangeprikt tijdens Dry Needling, ontstaat een ‘local twitch response’, dat is zichtbaar als een snelle aanspanning van de spier, en tijdens zo’n twitch creëer je een ontspanningsreactie in de spier. Je doorbreekt eigenlijk de verkramping van de spiervezels. Deze local twitch respons voelt aan als een stroomstootje, en wordt door de meeste paarden als totaal niet vervelend ervaren, sterker nog, de meeste paarden zie je genieten van de ontspanning die ontstaat in de spier.
Na behandeling van een spier met Dry Needling is het prettig nog even de betreffende spier kort te masseren. Om een blijvend effect te hebben, geef ik de eigenaar rekoefeningen mee.
Wanneer mag iemand een paard behandelen met Dry Needling?
Dry Needling voor paarden mag in Nederland alléén gedaan worden door dierenartsen, dierenfysiotherapeuten, dierenosteopaten en dierenchiropractoren. Dus behandelaars met een goede, bewezen kennis van anatomie van het paard. Zeer zinvol is ook een opleiding Dry Needling voor mensen, deze mag je alleen volgen als je humaan fysiotherapeut bent.
Dry Needling voor paarden kun je leren van de grondlegster in Nederland, Andrea Schachinger (www.dryneedlingtherapeut.nl) of bij Nympha Minnaar (www.eqix-educations.com). Deze opleidingen voor Dry Needling bij paarden bestaan uit een 3 daagse cursus, met thuisstudie uren en een trainingsdag.
Wanneer mag iemand een acupunctuur behandeling uitvoeren bij een paard?
In Nederland mag acupunctuur voor paarden alléén door dierenartsen gedaan worden. De opleiding tot acupuncturist voor paarden is een veel meer omvattend curriculum. De Health-Care Academy in Den Hoek biedt een opleiding voor dierenartsen van 27 lesdagen en veel zelfstudie uren.
Ook daar zie je dus een verschil tussen acupunctuur en Dry Needling........
Marlies van Dijk
Ik ben Marlies van Dijk, osteopaat EDO® voor paarden en honden. Ik studeerde af aan het Vluggen Instituut in december 2013. De eerste jaren bouwde ik mijn praktijk ‘de Paardenosteopaat’ op, naast mijn werk als humaan fysio-en manueel therapeute. In december 2016 viel het niet meer te combineren en besloot ik volledig voor mijn passie te gaan: osteopathie voor paarden en honden.
Het is een voorrecht dit mooie werk te kunnen en mogen doen. Ik krijg de mooiste pure reacties van de dieren die ik behandel. Dieren denken niet na…ze voelen, en ervaren… ‘What you see is what you get’ en daar geniet ik zo van.
Osteopathie is een holistische behandelwijze waarmee je het gehele lichaam helpt zelfredzaam te worden. Naast osteopathie zijn andere factoren, zoals bijvoorbeeld een goed passend harnachement, een goede voetenstand en juiste instructie van groot belang bij het werken naar een gezamenlijke doel: een paard dat lekker in zijn/haar vel zit en een Happy Athlete is samen met de ruiter of amazone.
Wil je meer over mijn werkzaamheden weten of ben je benieuwd wat ik voor je paard kan betekenen? Neem dan hier eens een kijkje.
Marlies van Dijk
De Paardenosteopaat